10 Haziran 2007 Pazar

hep ziyaret ettiklerimden biri...

Günümüzden yaklaşık on yıl önce, internet henüz bu kadar kullanıcıya erişmemişken, dünyanın herhangi bir noktası ile bağlantı kurmak, o noktanın nabzını tutabilmek hayaldi. Bu gün ise birçok alanda ulaşmak istediğimiz her şeye ulaşabiliyoruz. Bu sistemin mutlak olarak en büyük parçası web siteleridir. Bir çok sektörün, kişi ve kurum gibi, reklam sektörüne hizmet eden bilgi alabilme imkanı sağlayan, yeni gelişmelerden haberdar eden bir çok web sitesine aynı zamanda reklamın kendisi içinde bir mecra olan internetten ulaşabilmek mümkün. http://adsoftheworld.com/ da bu sitelere iyi bir örneklerindendir.
Site içerisin de gezerken karşılaşabilecekleriniz;
Öncelikle site geniş bir reklam arşivine sahip TV, radio, print ve ambient seçeneklerine ulaşabilmeniz mümkün. Dünya çapında bilinen international ve national birçok markanın commercial ads ve pirint ads aynı zamanda out-door ve radio ads’ine ulaşma olanağına sahip her ziyaretçi. Bence site print ve commercial ads açısından oldukça güçlü hemen hemen tüm örneklere ulaşabilmeniz mümkün. Fakat out-door ve radio ads konusunda bir az daha geliştirilse örnekler çoğaltılsa daha zengin ve tatmin edici bir arşive ulaşabilir. Bununla birlikte online ads ulaşma imkanına da sahipsini. Sadece online olarak yayınlanmış bir çok reklama ulaşabilmek mümkün.
Oldukça enteraktif bir site olduğu da muhakkak, arşiv içerisinde ki her reklamı yorumlama imkanına sahipsiniz tabi ki bunun için önce sitenin üyesi olmanız gerekiyor. Her reklamın altına anında görüşlerinizi bildirebilirsiniz.
Dünyanın birçok ülkesinden üyesi olan bu site içerisinde insanlar birbirlerinin yorumlarına da yorum getirebilme şansına sahipler. (hatta bazen bir reklam hakkında oldukça ilgi çekici tartışmalarla karşılaşmanız mümkün)
Arşiv içerisinde karşılaştığınız her reklamın hangi ajansın ve ajansın müşterinin adını görebilmek mümkün. Bu sayede dünya da reklam sektöründen irili ufaklı bir çok ajandan da haberdar olabilirisiniz.
Dünya üzerinde bir çok bölgeden reklam çalışmasını arşivinde bulunduran ve sürekli olarak güncellenen bu site içerisinde bölgelere göre ayrılmış olarak da işleri görme şansını sunuyor. Örneğin Asya’ya yönelik ya da Asya kıtasında yapılan işleri bir arada bulabilmeniz mümkün. Bunun için tek yapmanız gereken sayfanın sağ köşesin de bulunan “region” alanından bir bölge seçmek.
“region” alanının hemen altında bulunan “industry” markalarına ve ürünlere göre kategorilerine ayrılmış alandan alkollü içecekten, otomotive kadar her alanda reklama ulaşabilmek mümkün.
bu bölümün hemen altında içerde kaç ziyaretçi olduğunu ve kaç üyenin çevrimiçi olduğunu da görebilirsiniz. Bu iletişim kurabilmek açısından ve sitenin ziyaretçi potansiyelini sergileyebilmek açısından oldukça önemli bence.
Sayfanın sol köşesinde ise ilk başta site haritası ile karşılaşıyorsunuz. İlk sırada siteye ilk girdiğinizde de karşınıza çıkan arşiv kısmı var.
Arşiv kısmının hemen altından forum başlığı var ve eğer üyeyseniz dilediniz görüşü bildirmeniz ve diğer üyeler ile iletişime geçmeniz mümkün. eğer üye değilseniz sadece yazılanları okumakla yetinmelisiniz. Bu sayede sizin için öneml olan bir bilgi araştırmayı yazabilir ve yazınızın diğer üyeler tarafından nasıl yorumlandığına da bakabilirsiniz.
Oldukça geniş ziyaretçi potansiyeli olan bu sitenin içerisinde aynı zamanda site yöneticilerin hazırladığı ve sıklıkla güncellediği bir de blog var. sektör içerinde deki önemli gelişmeler ve ilginç bir reklam, yada bir reklam terminolojisi ya da bir Pazar araştırması üzerine yazılmış yazılara rastlamak mümkün. tabi ki her blog da olduğu gibi bu blog da üye okuyucuların yorumları mevcut.
Site hakkında ki görülerinizi bildirebileceğiniz ve her ziyaretçiye açık olan bir de feedback alanı mevcut. Böylece görüşlerinizi, şikayet ve beğenilerinizi bildirmeniz mümkün.
“respect” adlı alanda tema ile ilgili blog sahibiyseniz bu alanda diğer reklam meraklılarına blog adresinizi ilan edebilirsiniz.
Aynı zaman da sitenin kardeş site olara belirttiği sitelerden de gene adsoftheworld.com’un genel teması ile bağlantılı sitelere ulaşabilmek mümkün.

Site hakkında benim genel görüşüm. Reklam sektöründe dünyanın nabzını tutmak istiyorsan bence büyük ölçüde buna yardımcı olabilen bir site. Evet, bazı eksikleri var. Bazı mecra örneklerinde biraz eksik ama onun dışında bence oldukça faydalı. Özellikle üyerlerin kendi blog adreslerini koyabilmesi ve sitenin kendi blog hizmeti açısından.
Bununla birlikte her yayınlanan her reklam yayınlayan bir site olması ve bunu yoruma açık yapması ve tüketicinin ne düşündüğünü aklından neler geçtiğini ölçmek açısından da oldukça önemli. Site zaten banner olarak reklam alan bir site değil sanırım bunu sebebi zaten baştan başa reklama dayalı olması.( tabi bu sadece bir ihtimal. Zaten böyleyse bence site içerisine eklediği reklamlar için para alıyor olabilir. Yada bu siteyi gerçekten reklam severlere hiçbir karşılık beklemeden bir hizmet veren olarak mı algılamamız gerekecek)
Adsoftheworl.com benim internet de bulunduğum zaman dilimi içerisinde sıkla ziyaret ettiğim ve bundan zevk aldığım ve sektör hakkında bilgi edindiğim nadir web sitelerinden biri. Herhangi bir web sitede olması gereken enteraktiflik ve sürekli güncelleme bakımından oldukça güçlü bir site. Bence en azından bir reklam öğrencisi için ve reklamda hoşlanan herkes için birkaç eksiğini tamamlaması gereken ama bunun dışında oldukça iyi, ziyaret edilmeye değer bir adres.

Hiç yorum yok: